Izjednačavanje mogućnosti studenata s invaliditetom u visokom obrazovanju: iskustvo ureda za studente s invaliditetom sveučilišnog savjetovališnog centra

Authors

  • Sanja Korkut
  • Tamara Martinac Dorčić

Keywords:

studenti s invaliditetom, visoko obrazovanje, jednake mogućnosti, Ured za studente s invaliditetom

Abstract

Unatoč odgovarajućim zakonskim preduvjetima, srednjoškolci s invaliditetom u manjoj se mjeri odlučuju za studiranje. Razlozi tome mogu biti različiti: od arhitektonskih barijera, vlastitih i stavova okoline o vještinama i sposobnostima osoba s invaliditetom, ali i često neodgovarajućeg sustava podrške u kontekstu visokog obrazovanja. Kako bi se sadašnjim i budućim studentima s invaliditetom osigurali uvjeti za kvalitetno i jednako dostupno obrazovanje te uspješno studiranje, Sveučilište u Rijeci je u sklopu Sveučilišnog savjetovališnog centra čije su sastavnice Psihološko i Pravno savjetovalište osnovalo i Ured za studente s invaliditetom.
Ured je namijenjen studentima s oštećenjima vida i sluha, tjelesnim invaliditetom, višestrukim oštećenjima, kroničnim bolestima ali i ostalim zdravstvenim stanjima ili poteškoćama koje mogu utjecati na tijek studija.
Svojim aktivnostima Ured pruža informacije ali i izravnu pomoć i podršku studentima pri rješavanju specifičnih problema. Također nastoji nastavnicima pružiti informacije o načinima prilagodbe nastave i ispita potrebama studenata s invaliditetom.

Published

2014-06-01